Çoğu insan en sıcak yerin Güneş olduğunu düşünür. Ama maalesef bu doğru değildir. Çünkü Güneş Sistemi'nde en sıcak yer Jüpiter'dir. Jüpiter'de Dünya'da olduğu gibi bir manyetik alan bulunur. Tabi bu alan Dünya'dakiyle kıyaslanamayacak kadar büyük ve güçlüdür. İşte, Jüpiter'in bu devasa manyetik alanına yakalanan yüklü kozmik parçacıklar, yine Dünya'dakine benzer '' Van Allen Kuşakları'' oluşturur. Bu radyasyon kuşağını oluşturan parçacıkların kaynağı; Güneş, Jüpiter'in kendisi ve uydularından gelen gazlar, iyonlar ve atomaltı parçacıklardır.
Jüpiter'den 3 milyon km kadar ötede başlayıp , onlarca milyon kilometre ötelere uzanan büyük radyasyon kuşaklarında inanılmaz enerjilere maruz kalan bu parçacıklar o kadar ısınır ki, sıcaklıkları 300 milyon santigrat derecenin üzerine çıkar. Bu Güneş Sistemi dahilinde bildiğimiz en yüksek sıcaklıktır. Kıyaslama açısından söylemek gerekirse Güneş'in yüzey sıcaklığı yaklaşık 6000, çekirdek sıcaklığı ise 13 milyon santigrat derecedir.
Bu sıcak kuşakta bulunan gazlar çok ama çok seyrektir. Sonuçta , manyetik alana hapsolup uzay boşluğuna yayılmış elektrik yüklü bir gaz ve parçacık kuşağından söz ediliyor. Dolayısıyla 300 milyon santigrat derece de olsa, çok çok seyrek olan bu kuşağın çevresindeki herhangi bir uyduyu veya gezegeni '' Hafif de olsa'' ısıtması mümkün değil.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder