Mary Roach'ın yazmış olduğu ''Stiff'' romanında insan kadavralarının ilginç yaşamını anlatıyor. Şimdi ise ruhun ağırılının kaç gram olduğunu deneyle araştıran doktoru anlatacağım.
Amerika'nın Massachusetts eyaletinin Haverhill şehrinde 1907 yılında bir deney yapılıyor. Deneyi yapan kişi Duncan Macdougall adında bir doktor. Doktor Macdougall, ölüm döşeğindeki hastaları için özel bir yatak yaptırmış. Bu yatak bir onsun onda ikisine kadar duyarlı bir tartı şeklindeymiş. Bir ons 28 gram olduğu düşünülürse, bu tartı 5.6 grama kadar ağırlıkları çok hassas biçimde ölçüyormuş. Doktor Macdougall ölmekte olan altı hastanın ölümden hemen önce, ölüm anında ve ölümden hemen sonra bu tartı yatak sayesinde tartmış.
Amacı, insanın ölmeden önceki ağırlığı ile ölümden sonraki ağırlığını ölçüp, bedeni terk eden ruhun bir ağırlığı olup olmadığını belirlemekmiş. İlk hastayı ölümden önce tartmış. Ölümden hemen sonra yaptığı ikinci tartıda ağırlığın 1 onsun 3/4'ü kadar kaybettiğini görmüş. Bir ons 28 gramdır. Bu durumda hastanın kaybettiği ağırlık tam 21 gram oluyor. Peki bu ağırlık kaybı, solunum sistemindeki ıslaklığın ve terin buharlaşmasından kaynaklanıyor olamaz mı? Doktor Macdougall '' Hayır olmaz!'' diyor. Çünkü ölümden önce bu iki olguya bağlı ağırlık kaybını da ölçmüş. Dakikada bir onsun 1/60' i yani 0.4gr. Oranında gerçekleşiyormuş. Oysa ölümle birlikte aniden 21 gram ağırlık kaybı oluyormuş.
'' Böbreklerde boşalan idrar miktar da aynı yatakta kaldığı dikkate alınırsa ağırlığı etkilememesi gerekiyor. '' diyor. Geriye tek faktör kalıyor. Akciğerlerdeki havanın boşalması. Doktor bunun da deneyini şöyle yapmış. Yatağa kendi yatmış ve ciğerindeki havayı boşaltmış. Ancak bu tartının ibresinde hiç bir değişiklik yapmamış.
İşte o nedenle kesin teşhisi koyuyor.'' İnsan ruhunun maddi bir ağırlığı vardır ve bu 21 gramdır.''
Doktor Macdougall burada kalmayıp daha sonra ölmekte olan 15 ayrı köpek üzerinde de aynı deneyi yapmış.Ama onların ölümünden sonra ağırlıklarında herhangi bir değişim olmamış. Buradan şu sonuca varmış. '' Hayvanların ruhu yoktur.'' Kitabın yazarı, doktorun, hasta 15 köpeğin başında beklemeyeceğine ihtimal vermediği için şu soruyu soruyor: Acaba Dr. Macdougall bu deneyi yapmak için 15 köpeği öldürdü mü?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder