31 Temmuz 2013 Çarşamba

Beslenme ile İlgili Yanlışlar



1. Yemek  Esnasında  Asla  Su  İçmeyin:  Su vücudumuzdaki her hücre  ,doku,  organ  ve  bütün  kimyasal  tepkimeler  için  gerekli  olduğundan   çok  önemli  bir  sıvı  kaynağıdır.  Yetişkinler  için  günlük  2-2.5  lt.  su  gereklidir,  bu  da  8-10  bardak  demektir.  Suyu  ne  zaman  içtiğimizin  bir  önemi  yoktur,  günün her  saatinde,  yemekten  önce  ,  yemek  sırasında  ve  sonrasında  içilebilir. Üstelik  yemek  öncesinde  ve  yemek  sırasında   içilen  su   midede  doygunluk  hissi  yaratacağından  yemek  miktarını  azaltmaya   yardımcı  olur.  Su  aynı  zamanda  besinlerin  sindirilmesi,  emilmesi  ve  boşaltılması  için  gerekli  olduğundan  yemek  sırasında  tüketilmesi  daha  faydalıdır.

2.Yemeğin Hemen  Üstüne  Meyve  Yemeyin:  Meyve  çoğunlukla  karbonhidrat  ve  su içeren  besindir.  Meyvedeki  karbonhidrat  bir  şeker  türü  olan  fruktoz  ve  glikozdur. Ama  meyvelerin  şeker  içermesi  yemeğin  üstüne  yenmemesi  gerektiği  anlamına  gelmez.  Fruktoz   yemeklerle  tüketildiği  zaman   farklı  bir  etki  göstermez  ya da  yağa  dönüşmez.  Aksine  yemek  üstüne  yenen  meyve  hem  tatlı  ihtiyacını  azaltır   hem  de doygunluğu  artırır.  Bunun  yanında   dikkat  edilecek  durum  yenilen  yemeğin  miktarıdır.  Eğer  yemek  miktarı   fazla  olduysa  yemeğin  üstüne  meyve  yenmesi  alınan  kaloriyi  daha  da  arttıracaktır.

3.Akşam  19.00'dan  sonra  hiçbir  şey  yemeyin:  Böyle  bir  şey  söz  konusu  değildir.  Hiçbir  yiyeceğin  kalorisi  gün  içinde  değişmez,  önemli  olan   tüketilen  besinlerdir. Genelde  akşam  yemeğinden  sonrası  daha  hareketsiz  geçer   ve  gece  atıştırılan  yiyecekler  rahatsız  edebilir. Eğer  geç  saatlere  kadar  oturuyorsanız   meyve,  yoğurt ,  biraz  ekmek ve  peynir  gibi  kalorisi  düşük  besinler  tüketilebilir.

4.Karbonhidrat  ve  Proteinleri   Karıştırmayın:  Bu  konuda  yıllardır  gündemde  olan  ve  bir  dönem  beslenme  akımını  değiştiren  bir  düşüncedir.  Ancak  bilimsel  olarak   sağlık  açısından  bir  geçerliliği  yoktur.   Bazı  besinlerin  doğal  halinde  bile  karbonhidrat  ve  protein  birlikte  bulunmaktadır. Süt,  yoğurt,  pirinç,  makarna  gibi  besinlerde  birlikte  bulunmaktadır.   Günlük  beslenmede  karbonhidrat  ,  protein  ve  yağlar  dengeli  bir  şekilde  bulunmalıdır.   Herhangi   bir  öğünde  protein  ve  karbonhidratı   birlikte  tüketmenin   metabolizma   çalışmasına  herhangi  bir  faydası  yoktur.

5.  Zayıflamak  İçin  Önce  Ekmeği  Kesin: Kilo  vermek  için  önce  fazla  tüketilen  yağ,  kızartılmış  ve  hamurlu  yiyecekler azaltılmalıdır.  Ekmek  ise  her  öğünde  en  az 1-2   dilim  olmalıdır,  yoksa  metabolizma  için gerekli  olan  enerji  kaynağı çok  azaltılmış  olur  ve  vücudun  çalışması   zorlaşır. Vücut  zor  çalıştıkça   kilo   vermek  zorlaşır.  Aynı  zamanda  ekmek,  pilav,  bulgur,  patates  gibi  karbonhidratlar  tüketilmezse  kan  şekeri  düşer  ve  sonraki  saatlerde  açlığa  dayanmak  güçleşir.  Kan  şekeri  düşük  bir  şekilde  yemeğe  oturmak  ise  porsiyonları  kontrol  etmek  açısından  çok  dikkat  edilmesi  gereken  bir  noktadır.